Barrisol Clim - Spanplafond met klimaatsysteem

Bij iedere renovatie of bouw van een nieuw kantoorpand gaat er veel aandacht uit naar klimaatsystemen, om te zorgen voor een goede koeling, verwarming en/of ventilatie. Toch is het binnenklimaat niet altijd even prettig en heeft de toevoeging van deze systemen zijn weerslag op andere vlakken:

  • De verplaatsing van lucht is duidelijk voelbaar, zeker wanneer je je dicht bij de inblaasroosters bevindt. Dit kan hinderlijk zijn en leiden tot stijfheid in gewrichten en nek
  • Het inblazen gebeurt zelden geluidsloos en kan de concentratie en/of spraakverstaanbaarheid beïnvloeden
  • De inblaasroosters zijn niet altijd de meest fraaie elementen op kantoor

Barrisol Clim

De ontwikkelafdeling van Barrisol heeft dit probleem ook erkent en is met diverse partijen om tafel gaan zitten om hier een oplossing voor te vinden. Na enkele jaren onderzoek heeft dit geleid tot een nieuw innovatief systeem: Barrisol Clim. Een revolutionair spanplafond dat vanaf heden te verkrijgen is.

Wat is Barrisol Clim?

Barrisol Clim is een naadloos spanplafond waarbij het klimaatsysteem bijna geheel wordt weggewerkt. Alle in- en uitblaasopeningen bevinden zich langs de rand van het plafond en zijn dus nauwelijks zichtbaar. Door systemen slim te plaatsen kan het systeem (vrijwel) geluidsloos worden gemaakt.

Omdat lucht zeer gelijkmatig wordt verdeeld en een deel van de warmte of koude via het plafond wordt toegevoegd, kan Barrisol Clim een ruimte zeer snel koelen of verwarmen zonder dat een luchtstroom voelbaar is. Zelfs in kleine kantoren met veel medewerkers kan voldoende vermogen worden geleverd om snel tot de gewenste temperatuur te komen.

Hoe werkt Barrisol Clim dan?

Barrisol Clim werkt met bestaande systemen; u maakt dus gebruik van de vertrouwde fabrikanten op het gebied van klimaattechniek. Door systemen op plekken te plaatsen waar het geluid minder van belang is (gang, toiletruimte), wordt het geluid buiten de ruimte gehouden.

De werking van het plafond is gelijk voor verwarmen en koelen en bestaat uit de volgende stappen:

  • De lucht uit een ruimte wordt afgevoerd langs de randen van het spanplafond. Dit gedeelte is afgescheiden van de inblaasopening waardoor lucht de gehele route langs het spanplafond en door de ruimte moet afleggen alvorens weer te worden afgezogen (1).
  • De lucht komt in de air conditioning unit terecht, waar deze wordt gefilterd en gekoeld / verwarmd. Een ventilatiekamer kan op het systeem worden aangesloten, om nieuwe schone lucht toe te voegen (2 en 3).
  • De lucht wordt bovenlangs het spanplafond ingeblazen. Hierdoor wordt het spanplafond gekoeld / verwarmd en deze koeling / warmte draagt het over aan de ruimte. Hierdoor wordt de ruimte reeds verwarmd / gekoeld (4 en 5).
  • De lucht wordt vervolgens uitgeblazen door de instroomopeningen waarvan de plaatsing nauwkeurig is berekend door engineers van Barrisol. Dit verwarmt / koelt de ruimte verder (6).
  • Door deze inblaas ontstaat een niet voelbare rotatie in de lucht waardoor alle lucht in de ruimte ververst en gelijkmatig verwarmd / gekoeld wordt.
Werking Barrisol Clim Werking Barrisol Clim

Hoe bereken ik wat ik nodig heb?

Daar hoeft u gelukkig niets aan te doen. Omdat het systeem anders is dan andere systemen, wordt dit onderzoek uitgevoerd door speciale engineers van Barrisol. Zij maken een volledige berekening en tekening van de systemen zodat u geen risico loopt op een systeem dat niet werkt.

Bewezen prestaties

Om aan te tonen dat dit systeem werkt is het systeem onderzocht door de CETIAT: een Franse onderzoeksinstelling. Uit deze onderzoeken zijn twee belangrijke resultaten gebleken:

  • Er is sprake van een zeer goed comfort indien temperatuurverschillen tussen hoofd en voeten kleiner zijn dan 3 graden. Bij koude lucht is dit gemeten op 0,4 graden en bij warme lucht op 1,5 graden.
  • Er is sprake van een zeer goed comfort wanneer de luchtsnelheid van het systeem kleiner is dan 0,3 meter per seconden. Bij de test is dit voor zowel koude als warme lucht gemeten op maximaal 0,18 m/s

Door deze combinatie is Barrisol Clim een uniek systeem; het biedt dus een hoogwaardig, naadloze oplossing die voldoet aan de hoogste standaarden t.a.v. klimaat.

Verlichting en akoestiek

Hoewel Barrisol Clim op zichzelf al een prachtige en unieke oplossing is kan het nog mooier: Barrisol Clim is namelijk 100% te combineren met de andere oplossingen van Barrisol. Dat betekent dat het zowel in combinatie met akoestiek als volledige verlichting van het plafond kan worden uitgevoerd.

Wanneer u kiest voor een volledig verlicht plafond kunt u kiezen voor een verlichting waarmee u kunt variëren in de wittinten waardoor u voor ieder dagdeel en/of type vergadering de juiste verlichting kunt selecteren. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.

Interesse?

Heeft u interesse in Barrisol Clim? Neem dan contact met ons op! Onze vertegenwoordigers komen graag een keer bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.