Akoestisch spanplafond vs. Akoestisch stucwerk

Wanneer u kiest voor een naadloos akoestisch plafond heeft u twee mogelijkheden: het toepassen van een akoestisch spanplafond of gebruik maken van akoestisch stucwerk. Wat zijn de verschillen tussen deze systemen?

Uiterlijk
Een akoestisch spanplafond wordt strak gespannen en heeft geen oneffenheden. In de meeste gevallen is er geen structuur zichtbaar, tenzij er wordt gekozen voor een specifieke folie. Dankzij het gebruik van deze folies zijn de mogelijkheden eindeloos; er kan worden gespeeld met kleuren, verlichting, spiegeling en indien gewenst kan de folie worden voorzien van een print naar keuze. Akoestisch stucwerk heeft daarentegen altijd een structuur. De goedkoopste variant heeft een zeer grove structuur. Duurdere varianten hebben een fijnere structuur. Uiteraard kan ook bij akoestisch stucwerk verlichting worden ingebouwd en is het mogelijk een plafond te voorzien van een kleur naar keuze.

Akoestische waarden
Zowel met een akoestisch spanplafond als met akoestisch stucwerk zijn goede akoestische resultaten te behalen. Let op dat voor het behalen van de beste resultaten altijd een akoestische achterlaag van circa 4 cm dient te worden aangebracht. Sommige partijen in de markt bieden akoestisch stucwerk aan dat zonder achterplaat direct op het plafond wordt gespoten. Een dergelijke oplossing kan de akoestiek iets verbeteren, maar is akoestisch nooit toereikend. Zowel bij akoestische spanplafonds als akoestisch stucwerk is er veel verschil tussen merken en verwerker:

- Let bij akoestische spanplafonds op dat de akoestische waarden zijn getest in een officieel laboratorium. Vraag de testresultaten op; wanneer een leverancier die niet wil geven dan zegt dat vaak genoeg. Van Barissol akoestische spanplafonds zijn deze testresultaten uiteraard beschikbaar.
- Ditzelfde geldt voor akoestisch stucwerk. Let hierbij tevens op dat de verwerkende partij voldoende kennis heeft van akoestiek. We zijn in het verleden situaties tegen gekomen waarbij een verwerker (teveel) vulmiddel in de mix heeft gedaan; dat is weliswaar prettig voor de verwerking, echter komen alle poriën dicht te zitten waardoor het effect op de akoestiek vrijwel nihil is.

Onderhoud
Een akoestisch spanplafond heeft een groot voordeel t.o.v. akoestisch stucwerk: indien nodig kan het eenvoudig door een professional worden uitgenomen. Dit is zeer prettig wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een lekkage. Eventuele vlekken kunnen eenvoudig zelf worden schoongemaakt, waardoor de onderhoudskosten zeer laag zijn. Zo kunt u zonder extra kosten minstens 10 jaar genieten van een akoestisch spanplafond. Akoestisch stucwerk daarentegen is niet uitneembaar en vlekken of verkleuring dienen door de leverancier te worden gerepareerd. Vaak vragen ze hier aanzienlijke bedragen voor. Zelf schilderen is geen optie omdat u daarmee de poriën dicht smeert en er dus niets van de akoestiek overblijft.

Kwetsbaarheid
Een akoestisch spanplafond is kwetsbaarder dan akoestisch stucwerk. Zolang u echter geen scherpe dingen tegen het spanplafond aangooit, kan er niets gebeuren. Mocht dit toch gebeuren, dan kan dit in veel gevallen met wat professionele hulp worden hersteld. Akoestisch stucwerk is echter eenvoudiger door een professional te repareren.

Installatiegemak en belasting voor milieu
Het installeren van een akoestisch spanplafond is een vrij eenvoudige klus waarbij vrijwel schoon gewerkt wordt. De meeste meubels kunnen blijven staan en hoeven niet afgedekt te worden. Omdat er maar een beperkte hoeveelheid materiaal wordt gebruikt (een spanplafond weegt maar enkele kilo's), wordt het milieu ook niet onnodig hoog belast. Dit materiaal is ook nog eens 100% recyclebaar. Het tegengestelde geldt voor akoestisch stucwerk, dat in verschillende sessies wordt opgebouwd en waarbij u flink wat gewicht aan uw constructie hangt. Bij de montage komt ook flink wat stof kijken. Er zijn situaties bekend waarbij een deel van het plafond 's nachts naar beneden valt.

Prijs
Zowel akoestische spanplafonds als akoestisch stucwerk zijn prijzige oplossingen, zeker wanneer u kiest voor een hoogwaardig akoestische variant. Ons advies is dit wel te doen. Voor beide geldt namelijk: goedkoop is duurkoop. Goedkope oplossingen zullen zelden of nooit het gewenste akoestische effect geven. Wanneer er gekeken wordt naar de totale levensduur van het plafond (waarbij het plafond enkele keren wordt gereinigd), dan is het akoestisch spanplafond een goedkopere oplossing omdat deze eenvoudig zelf gereinigd kan worden.